Nazovite nas
+385 1 6578 568
Pošaljite nam mail
info@prikolice.hr

Blog

JEDNOOSOVINSKE ILI DVOOSOVINSKE PRIKOLICE? U ČEMU JE RAZLIKA?

Jednoosovinske i dvoosovinske prikolice su široko poznate i zastupljene. Odlučiti se za jednu vrstu nije lak zadatak. Kako i jedna i druga imaju svoje prednosti i mane, potrebno je i jedne i druge uzeti u obzir. Na primjer, treba obratiti pažnju na tip terena po kome vozite, cijenu, vrstu tereta i ostalo i u skladu sa tim donijeti odluku o kupnji.

Dvoosovinske prikolice sve su popularnije. Kako nude mogućnost da se veći teret prenese, kao i veću stabilnost, ljudi se češće odlučuju za njih. Ipak, potrebno je napomenuti da one ne moraju uvijek biti očigledan izbor.

Jednoosovinske prikolice

Jednoosovinska prikolica je najčešći tip prikolice koji se može vidjeti danas. Imaju jednu osovinu koja se proteže cijelom dužinom prikolice i dva kotača na zadnjem kraju prikolice.

Ova prikolica se najčešće koristi za manji teret i uglavnom se koristi za osobna vozila.

Jednoosovinske prikolice predstavljaju najjednostavniji tip prikolice. S obzirom na ovaj bitan podatak, one su često i najjeftinija opcija. Mogu se nabaviti po pristupačnim cijenama i savršene su za svakoga ko nema visok budžet.

Takođe, dobra strana ove prikolice je ta što ona ne zahtijeva puno kada je u pitanju održavanje. Ovim se štedi i vrijeme i novac.

Pored svega ovoga, jednoosovinske prikolice su veoma lake za upotrebu i mogu se bez problema odvući bilo kojim vozilom.

S druge strane, jednoosovinske prikolice imaju i neke mane. Jedna od glavnih je ta da nisu dovoljno stabilne. Iz ovog razloga, prenošenje ozbiljnijeg tereta mpže biti problematično.

Još jedan problem je to što ove prikolice imaju i nizak kapacitet tovara. Na primjer, tovare teže od 500kg.

Dvoosovinske prikolice

Dvoosovinske prikolice imaju, kao što im to i ime kaže, dve osovine duž prikolice, umijesto jedne, standardne. Kao rezultat, ove prikolice su u sutanju da podnesu puno veći teret nego jednoosovinske prikolice.

Kao takve, ove prikolice nude mnogo više stabilnosti. Idealne su za prijevoz većeg tereta.

Kao i jednoosovinske, i dvoosovinske prikolice imaju svoje prednosti i mane. Glavna prednost je sama činjenica da su dizajnirane tako da podnesu težinu tereta. Na primer, T-104/5 dvoosovinska prikolica ima nosivost od 9 tona. Ove prikolice mogu da podnesu čak dva puta teži teret on onih sa samo jednom osovinom.

Idealne su za prijenos teških i masivnih predmeta. Ne samo to, ove prikolice su odličan izbor i ako prenosite nešto lomljivo. Zahvaljujući povećanoj stabilnosti, rizik od oštećenja je maksimalno smanjen.

Još jedna prednost je ta da prikolice sa dve osovine mogu duže da traju. Činjenica da imaju dve osovine čini prikolicu izdržljivijom i otpornijom.

Ipak, i ove pikolice imaju svoje mane. Na primjer, one su uglavnom skuplje od jednoosovinskih. Takođe, one često zahtjevaju više opreza kada je održavanjne u pitanju. Teže su od ovih drugih i, samim tim, funkcioniraju dobro smao uz pomoć većih vozila.